Locatie: Home | Sectia Consulara | Pasapoarte

IMPORTANT:

Termenul de valabilitate al pasapoartelor simple, model 1994, (de culoare grena) nu se mai prelungeste. Deasemenea, in acest model de pasaport simplu nu se mai aplica mentiunea “DOMICILIUL IN STRAINATATE”. Persoanele care doresc astfel de servicii consulare vor trebui sa solicite emiterea unui nou pasaport simplu.

5.1. PASAPORTUL SIMPLU

5.1.1. Pasaportul simplu pentru cetatenii romani cu domiciliul in Canada.

In conformitate cu art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 37/1994 aprobata prin Legea nr. 144/31.12.1994, cetatenilor români care se stabilesc sau au domiciliul în strainatate li se elibereaza pasapoarte simple, model nou (identice cu cele ale cetatenilor români din tara) în care se mentioneaza tara de domiciliu. În vederea transmiterii cererii dvs. spre solutionare autoritatilor competente (Ministerul de Interne-Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei-Serviciul de Pasapoarte teritorial al localitatii unde ati avut ultimul domiciliu in Romania), este necesar sa ridicati de la Consulat documentatia necesara ce include:

• Completati cele 2 cereri în original (formularul nr. 5) cu pasta neagra. Va rugam sa indicati numerele de telefon la care puteti fi contactati. NU SE COMPLETEAZA RUBRICILE SITUATE DEASUPRA TITLULUI "CERERE......."

Acte necesare:

 • 3 fotografii identice si de data recenta (nu le lipiti) color 3,5x4,5 cm (cu numele scris cu majuscule, pe verso).
 • Actele românesti de stare civila-original si copie xerox;

Certificat de nastere.
In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de nastere, este necesara prezentarea documentului in baza caruia s-a produs schimbarea numelui; acest document poate fi, dupa caz: certificatul de casatorie, hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana sau alt document eliberat de o autoritate straina transcris in Romania.

Certificat de casatorie.
In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de casatorie, este necesara prezentarea documentului in baza caruia s-a produs schimbarea numelui, acest document poate fi, dupa caz: hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana sau alt document eliberat de o autoritate straina transcris in Romania. c) In cazul divortului este necesara copia Xerox dupa hotararea de divort ramasa definitiva si irevocabila.

ATENTIE! NU SE ACCEPTA ACTE STRAINE DE STARE CIVILA SAU HOTARARI JUDECATORESTI EMISE DE INSTANTE STRAINE. Este obligatoriu ca actele de stare civila straine sa fie TRANSCRISE în România. In baza transcrierii, primaria localitatii in care solicitantul a avut ultimul domiciliu in Romania elibereaza un certificat de casatorie romanesc. In baza hotararilor judecatoresti emise de instantele straine se emit in Romania hotarari judecatoresti definitive. Numai aceste documente sunt acceptate la solicitarea unui nou pasaport.

4. Pasaportul românesc-original si copie xerox dupa primele 4 pagini;.

Daca pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original:

 • raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt.
 • declaratia nulitatii pasaportului data intr-un ziar de larga circulatie
 • declaratia privind imprejurarile pierderii pasaportului. Fara aceste documente, cererea de obtinere a unui nou pasaport nu va putea fi inregistrata.

5. Documentul care atesta domiciliul permanent in Canada-original si copie Xerox;

Documentele acceptate cu acest statut sunt:

 • Record of Landed Immigrant;
 • Pasaport canadian;
 • Certificat de cetatenie canadiana

Pentru eliberarea PASAPOARTELOR INDIVIDUALE COPIILOR SUB 18 ANI este necesar consimtamântul parintilor sub forma de DECLARATIE semnata de ambii parinti. De asemenea, trebuie anexat la cererea de eliberare a pasaportului o fotocopie dupa pasapoartele românesti ale parintilor (pag. 1-4) în care trebuie sa apara mentiunea DOMICILIUL IN CANADA (macar la unul dintre parinti).
În cazul în care parintii nu au aplicata aceasta mentiune, este necesar ca pentru eliberarea pasaportului copilului sa solicite si parintii aprobarea pentru stabilirea domiciliului în strainatate.

ATENTIE! Având în vedere ca cererile DUMNEAVOASTRA se proceseaza pe calculator, va rugam sa completati formulare CITET ÎN SPATIILE PREVAZUTE, CU LITERE DE TIPAR. CERERILE completate incorect (cu omisiuni sau inexactitati) si fara anexarea DOCUMENTELOR mentionate mai sus nu pot fi solutionate si, în consecinta, vor fi returnate ceea ce determina intarzierea procesului de obtinere a pasaportului.

Taxa consulara.
Durata de solutionare: Aproximativ 90 de zile de la data depunerii documentelor si achitarii taxei consulare.

ATENTIE! La ridicarea noului pasaport este obligatoriu sa prezentati vechiul pasaport.

5.1.2. Pasaportul simplu pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania, aflati temporar in Canada.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania, aflati temporar in Canada, vor solicita emiterea unui nou pasaport simplu Ministerului de Interne-Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei-Serviciul Teritorial de Pasapoarte al localitatii unde au domiciliul in Romania, personal, cand se vor deplasa in Romania sau prin intermediul unui mandant (persoana imputernicita prin procura speciala) care ii va reprezenta interesele in Romania.

In acest sens, cetatenul interesat se va adresa Consulatului, inainte de expirarea documentului de identitate, in vederea redactarii si autentificarii procurii speciale pentru emiterea si ridicarea pasaportului prin care va imputernici o persoana din tara -numita mandant- pentru a-I reprezenta la Serviciul de Pasapoarte teritorial.

Acte necesare:

Taxa consulara.
Durata de solutionare: In ziua prezentarii la sediul Consulatului si achitarii taxei consulare.

ATENTIE! Intrucat pasapoartele emise cu ajutorul procurii speciale se elibereaza numai in cazuri exceptionale, solicitantii trebuie sa trimita la Serviciile de Pasapoarte din tara, odata cu procura speciala si pasaportul in original si acte doveditoare ca nu se pot deplasa in Romania ( acte de studii, viza de student, permis de munca, viza de munca).

5.2. Titlul de calatorie
Persoanele ale caror pasapoarte au termenul de valabilitate expirat sau nu mai au pasaport ori alt document de calatorie asupra lor si doresc sa se deplaseze in Romania, pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de calatorie este documentul care permite titularului sau, deplasarea exclusiv in Romania, intr-o perioada de timp limitata. El este valabil numai pentru intrarea pe teritoriul Romaniei si nu va putea fi folosit pentru iesirea din tara.

ATENTIE! Pentru a putea calatori din nou in strainatate este necesar ca in perioada sederii in Romania sa indepliniti demersurile pentru obtinerea unui nou pasaport simplu.

Acte necesare:

Daca pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original:

 • raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt.
 • declaratia nulitatii pasaportului data intr-un ziar de larga circulatie
 • declaratia privind imprejurarile pierderii pasaportului.

Fara aceste documente, cererea de obtinere a unui titlu de calatorie nu va putea fi inregistrata.

 • Orice alt document de identitate sau de stare civila, eliberat de autoritatile romane (certificat de nastere sau de casatorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie)-original si copie xerox;
 • Act de identitate prevazut cu fotografie, eliberat de autoritatile canadiene (permis de conducere auto, carnet de identitate)-original si copie xerox.

Taxa consulara.
Durata de solutionare: Aproximativ 10 de zile de data depunerii documentelor si achitarii taxei consulare.

copyright ©2003 The Romanian Embassy in Canada. All rights reserved.

Cuprinsul sectiunii consulare:

Pasapoarte
Acte notariale
Acte de stare civila
Acte extrajudiciare
Cetatenia romana
Vize
Formulare
Linkuri